Hightech-producten voor oudere babyboomers gaan voor enorme omzet zorgen

In de VS zullen hightech-producten en diensten voor mensen van boven de 60 in de komende twee jaar voor een jaarlijkse omzet van 20 miljard dollar garant staan. Digitale technologie wordt voor oudere volwassenen steeds makkelijker in het gebruik en belangrijker voor comfort en veiligheid in het alledaagse leven.

Er worden meer hightech-producten ontwikkeld voor 60-plussers. Wat al die vernieuwingen gemeen hebben, is het feit dat de producten aan essentiële behoeftes voldoen. Er is geen ruimte of tijd voor overbodige producten en apps. Deze apparatuur is geschikt voor babyboomers zelf of voor hun ouders.

Dit zijn momenteel de topproducten en diensten op de markt:

Uit Israël komt ElliQ: een sociale robot die zorgt voor gezelschap voor oudere mensen. De robot kan via een bevel videogesprekken met familie en vrienden in gang zetten. De robot kan de eigenaar er ook aan herinneren om tijdig medicatie in te nemen en een afspraak met de dokter na te komen.

Noomi is een armband die via sensoren en kunstmatige intelligentie allerlei gedrag in de gaten houdt, zoals slaappatronen en eetgewoontes. Afwijkend gedrag, bijvoorbeeld een valpartij, wordt onmiddellijk doorgegeven aan familie of andere zorgdragers. De batterij van Noomi gaat maar liefst een jaar mee. Data worden in de cloud opgeslagen.

Jiobit is een klein apparaat dat aan kleding kan worden bevestigd. Via GPS technologie registreert het de exacte locatie van mensen die de neiging hebben om af te dwalen (bijvoorbeeld mensen met dementie). Zorgdragers en familie kunnen de drager van Jiobit via een app op de smartphone in de gaten houden en ingrijpen als hij of zij een veilige zone verlaat. Jiobit kan wereldwijd worden gebruikt.

Papa is een mobiele app waarmee de gebruiker contact kan leggen met jonge mensen en vrijwilligers die voor een ouder iemand een karwei willen doen, of voor gezelschap willen zorgen. Zowel de achtergrond als eventuele referenties van de jongere mensen (bijvoorbeeld studenten) die zich inschrijven als vrijwilliger, worden van tevoren doorgelicht. De maker van de app rekent de gebruiker 20 dollar per uur, waarvan de student of vrijwilliger 12 dollar in eigen zak steekt. Het is een oplossing om eenzaamheid van alleenstaande ouderen te doorbreken.

Levensechte robothuisdieren: het bedrijf Ageless Innovation maakt robothuisdieren die voor gezelschap en een stukje vreugde kunnen zorgen in het leven van oudere mensen. Zo is er een jong hondje dat op een stem reageert met blaffen. De hartslag van het beestje wordt gestimuleerd door het te aaien.

Dit is slechts een greep uit het groeiende assortiment producten en diensten die het leven van senioren kunnen verbeteren en beveiligen. Voor vele nog gezonde en actieve babyboomers is dit een uitkomst wat betreft de zorg van hun eigen ouders—en ooit zullen de babyboomers zelf óók gebruik gaan maken van dit vernuft.