Marketeers: zoek babyboomers online op, ook via video

Merken en hun marketeers staren zich blind op millennials als het gaat om marketing via sociale media. Maar babyboomers, met hun grote koopkracht, zijn inmiddels ook volop digitaal aanwezig. Vooral als het video betreft.

Research laat zien dat meer dan de helft van de babyboomers hun smartphone of een ander mobiel apparaat gebruikt om online te gaan. Ook bekijkt meer dan de helft geregeld videos, vooral op YouTube (82 procent van de babyboomers geeft hier de voorkeur aan). Google laat weten dat elke minuut van elke dag meer dan 3600 babyboomers ‘YouTube’ op Google intikken. En 55-plussers kijken 10 procent meer naar video’s dan de millennials.

Barbara Shipley, hoofd merken-integratie bij de Amerikaanse ouderenbond AARP: “Een van de doelen van onze marketing is om het leven in beeld te brengen van mensen die het uiterste uit het leven halen. En om mythes over het ouder worden te doorbreken. We hebben geweldige verhalen op dit gebied. In veel gevallen is video de beste manier om deze voorbeelden tot leven te brengen. Er is bijvoorbeeld een AARP-videoserie met maar liefst 5 miljoen views op YouTube."

Wat voor babyboomers geldt, geldt voor alle leeftijden: met video geeft men makkelijk emoties weer. Bovendien kan video activiteiten laten zien waarin consumenten zich kunnen vinden. En video’s kunnen mensen ook samen bekijken, wat bijdraagt aan het genot en de indruk die video’s maken. "Video", zegt Shipley, "geeft ook veel flexibiliteit: er kan makkelijk worden geëxperimenteerd met verschillende lengtes van spotjes."

De strategie werkt voor de AARP. Video-advertenties van 6 en 15 seconden brachten 13 procent groei in positieve reacties op het merk AARP. Ook gaven de video’s 22 procent verbetering in het herinneren van de inhoud van de spotjes onder kijkers tussen 45 en 64 jaar. Belangrijk om in de gaten te houden: de oudste Generation X’ers, geboren na de babyboomgeneratie, zijn inmiddels 53!

Babyboomers houden trouwens ook best van video’s met een jeugdig elan en met jeugdige modellen of celebrities. De 55-plussers van vandaag de dag vinden het fijn om ook virtueel met zowel jongere als oudere mensen om te gaan. Jeffrey Eagle, hoofd van AARP Studios, is enthousiast over een “multi-generationele aanpak van online marketing.

Barbara Shipley raadt marketeers sterk aan om termen zoals “senioren” of “ouder worden” te vermijden. Zo zien babyboomers zichzelf pertinent niet. Video’s moeten babyboomers inhoudelijk aanspreken, op een manier die werkelijk bij deze levensgenieters past. Dat betekent het weergeven van het feit dat het gros van de babyboomers de beste jaren van hun leven aan het beleven zijn. Ze zijn dan ook erg optimistisch ingesteld. Videospots of -filmpjes kunnen hierop inspelen met inspirerende verhalen en praktische tips om het meeste genot uit het leven te halen!