Nieuwe ouderen lassen een GAP-jaar in

Jongeren die een GAP-jaar inlassen voor, tijdens of na hun studies, daar kijken we al lang niet meer van op. Ze maken een wereldreis waar toeval de bestemming en de invulling bepaalt. Onderweg zoeken ze wel een job als de centen opgebrand zijn of gaan als vrijwilliger aan de slag in ruil voor kost en inwoon. Maar dat nu meer en meer ook veertigers en vijftigers, soms op de top van hun carrière er even de riem afleggen om ertussenuit te knijpen, daar kijken we vandaag nog altijd van op.

Het is nochtans een trend die snel opgang maakt, vooral nu mensen meer en meer beseffen dat ze langer zullen moeten werken. In de plaats van hun dromen op te sparen tot ze met pensioen zijn, lassen ze nu net als bepaalde jongeren ook een GAP in die in hun situatie de voorbode kan zijn van een carrière switch. Zelfs al gaat dit dan gepaard met een demotie en een financiële stap terug.

Deze ervaren en in de meeste gevallen hoog opgeleide vijftigers in kaderfuncties, zien ze graag komen bij internationale vrijwilligersorganisaties. Zo proberen internationale NGO’s als Raleigh International, actief in verschillende ontwikkelingslanden en vooral bij jongeren gekend, meer en meer ook die vijftiger aan te trekken omdat ze hun ervaring, skills en expertise op prijs stellen voor coördinerende en leidende taken bij tal van hun buitenlandse projecten. Een keuze die ook bij de jongere vrijwilligers goed wordt onthaald omdat generaties nu eenmaal beter en beter met elkaar samenwerken. We leven tenslotte meer en meer in een ‘flat age society’.

Vrijwilligerswerk

Uit een onderzoek van Prof. Gino Verleye UGent, dept. Communicatiewetenschappen i.s.m. Mediahuis Connect bleek in 2015 al dat vijftigers en zestigers zodra ze hun professionele carrière achter zich laten meer vrijwilligerswerk willen doen. Gedreven door een filantropische gedachte om de wereld beter te maken en iets terug te kunnen doen voor de samenleving. De oorzaak trouwens dat de verwachtingen van deze ‘silver volunteers’ hoger liggen dan bij jongere vrijwilligers. Organisaties die deze nieuwe vrijwilligers aan zich willen binden, moeten hier rekening mee moeten. Want de vraag naar vrijwilligers bij organisaties en verenigingen is op vandaag groter dan het aanbod. Daarnaast zijn die vrijwilligers vandaag ook steeds meer jobhoppers geworden.

Zo ontstond in de VS Give 5, wat je best als een rekruteringsbureau voor oudere vrijwilligers kan omschrijven. Ze matchen potentiële vrijwilligers met organisaties waar ze aan de slag kunnen. Hiervoor bezoeken ze gedurende een aantal dagen met een groep van die gepensioneerden verschillende organisaties die zich aan de kandidaten kunnen voorstellen. Deze zijn in de eerste plaats benieuwd naar het waarom en hoe van een organisatie waar ze vrijwilliger willen worden en minder naar het waar en wanneer. Niet verwonderlijk natuurlijk als je weet wat hun drijfveren zijn om vrijwilliger te worden.

De nieuwe generatie ouderen kent de voordelen van actief ouder worden

Deze vrijwilligers zijn hiervoor niet op zoek naar een job van 40 uur in de week maar verkiezen eerder 5 uur in de maand, wat trouwens de reden was van oprichter Greg Burris om zijn dienst Give 5 te noemen. Als hij hen een full time vrijwilligersopdracht aanbood, kreeg hij een neen die een ja werd zodra hij hen 5 uur in de maand aanbood. Toch ligt het gemiddelde op 18 uur per maand van de vrijwilligers die Give 5 de voorbije twee jaar aan een organisatie kon linken.

De vraag van steeds meer gepensioneerden naar een vrijwilligerstaak die bij hun persoonlijkheid en ambitie past, is een gevolg van een nieuwe generatie ouderen die de voordelen kennen van actief ouder worden. Vrijwilligerswerk biedt hier een antwoord op als deze organisaties de ouderen kunnen uitdagen en ervoor zorgen dat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Op die manier blijven ze ook betrokken en vernieuwen ze hun netwerk dat anders dreigt op te drogen eenmaal ze gestopt zijn met werken. Dit voorkomt eenzaamheid wat een belangrijke uitdaging wordt voor het komende decennium.