Welke oplossingen zijn er voor de huisvesting van senioren?

De vergrijzing van onze samenleving is vandaag een onmiskenbare realiteit, die ons uitnodigt om onze manier van samenleven te heroverwegen om een betere integratie van ouderen mogelijk te maken. In Frankrijk worden de EHPAHD (établissements d’hébergement pour personnes âgées dépendantes) en andere woningcomplexen voor senioren steeds meer bekritiseerd en nieuwe senioren zijn er geen fan van.

Het is in deze sociale en politieke context dat het CCNE (Comité Consultatif National d’éthique de France) het onderwerp heeft bestudeerd, om de ethische problemen van de veroudering aan te pakken: hoe kunnen we senioren beter opnemen in de samenleving? Welke manieren van logement zijn er mogelijk?

Een eerste alternatief is om hun eigen huis aan te passen aan hun nieuwe behoeften. Dit is het geval bij de senioren in de documentaire van doe-het-zelver Leroy Merlin: "J’y suis, j’y reste ", over herinrichtingswerken van een aantal 70-90-jarigen. Ze geven er allemaal de voorkeur aan om hun huis aan te passen in plaats van naar seniorenverblijven te gaan.

Een ander mooi voorbeeld van inclusieve en innovatieve huisvesting door en voor ouderen bevindt zich in de buurt van Vaulx-en-Velin (in de buitenwijken van Lyon). In 2009 besloten een twintigtal gepensioneerde vrienden om er een collectief verblijf te bouwen, aangepast aan de ouderdom, gezellig ... en ecologisch!
 

Een echte uitdaging voor deze 60-jarigen, die vooral lag in het overtuigen van de banken om op hun leeftijd drie leningen ter waarde van 1,9 miljoen euro te krijgen . "Toen ik mijn bankier om dit bedrag vroeg, begon hij meteen te hoesten", lacht Patrick, een gepensioneerde leraar. "En toen besefte hij dat het niet meer risico inhoudt dan lenen aan eender welk bedrijf. Als een van ons weggaat, zal een ander zijn plaats innemen."

Na vier jaar ontwerpen, twee jaar werken en de steun van de regio, is het gebouw met de naam Chamarel - Les Barges – vernoemd naar de bewonerscoöperatie  – eindelijk klaar. Het gebouw is vier verdiepingen hoog, geïsoleerd in stro en telt veertien kleinere verblijven (T2 = 1 kamer + salon+ badkamer) van 45 m2 en twee ruimere verblijven (T3 = 2 kamers + salon + badkamer) van 63 m2. Om in dit kleine ecologische gebouw te wonen, moet iedereen een maandelijkse huur betalen tussen 600 en 800 euro. Beslissingen die van invloed zijn op de coöperatie worden gezamenlijk door de toekomstige bewoners genomen.

Naast de appartementen, bevat het gebouw meerdere collectieve ruimtes: drie logeerkamers om kinderen en kleinkinderen te ontvangen, een gemeenschappelijke ruimte met keuken, een doe-het-zelf werkplaats, een wasruimte, een fietsenstalling, een parking, tuinen ... En zelfs bijenkasten op het dak!

"In tegenstelling tot een klassieke residentie voor senioren waar iedereen thuis wordt opgesloten, hebben we de keuze gemaakt om samen te leven", aldus Patrick Chrétien.

En het initiatief valt bij meer en meer senioren in de smaak! Hoewel de prijs natuurlijk een belangrijke factor is, beantwoordt gegroepeerde huisvesting voor ouderen vooral aan een groeiende behoefte om voor zichzelf te blijven zorgen.

Sources :

https://www.wedemain.fr/Pour-ne-jamais-aller-en-maison-de-retraite-ces-seniors-ont-bati-leur-cooperative-d-habitants_a2523.html

http://leroymerlinsource.fr/savoirs-de-l-habitat/chez-soi/jy-suis-jy-reste-recherche-psychosociale-sur-les-motivations-des-personnes-agees-a-rester-chez-elles/

http://www.ccne-ethique.fr/fr/actualites/avis-ndeg-128-du-15-fevrier-2018-enjeux-ethiques-du-vieillissement-quel-sens-la