Babyboomers kiezen voor colocatie

Colocatie beperkt zich niet enkel tot studenten die op zoek zijn naar betaalbare huisvesting. Ook onder senioren wordt deze vorm van samenwonen steeds populairder, om het isolement te bestrijden dat een groot deel van deze bevolking treft. Deze trend groeit dan ook met de jaren: er zijn steeds meer mogelijkheden voor senioren die graag samenwonen. We zoomen in op een aantal van de vele opties.

10.06.19 Mélanie Bérard

We leven niet enkel langer, we leven ook langer in goede gezondheid. We merken dan ook dat een nieuwe bevolkingsgroep zeer sterk groeit: de ouderen die niet meer alleen in hun huis kunnen of willen blijven, maar die nog voldoende autonoom zijn om al naar het rusthuis te gaan. Om aan de behoeften van deze bevolkingsgroep tegemoet te komen, zijn er de laatste jaren verschillende manier van samenwonen ontstaan, van serviceflats tot multigenerationele colocatie. Hier volgt een kort overzicht van de mogelijkheden:

  • Serviceflats

Dit type van woning overbrugt de kloof tussen thuisverzorging en rusthuizen en combineert autonomie, gemeenschapsleven en gematigde prijzen. Serviceflats zijn een aantrekkelijke oplossing voor actieve senioren, die ook grote spelers aantrekt. Zij zijn helemaal gewonnen voor deze veelbelovende markt.

De eerste speler is La Poste. Het postbedrijf overweegt haar voormalige postkantoren, gedeeltelijk verlaten sinds de daling van het postverkeer, te recyclen in residenties voor ouderen. Het gaat om gebouwen van ongeveer 5.000 m², gelegen in het centrum van middelgrote steden zoals Brest of Alençon.

De andere grote speler is Korian, een Franse rusthuisgroep die Age & Vie, een specialist in servicewoningen, heeft overgenomen. Het plan voor 2024 is om 150 nieuwe residenties te openen met 2500 nieuwe plaatsen om samen te wonen. De focus ligt hierbij vooral op het platteland en kleine gemeenten, waar de bevolking vergrijst en het aanbod rusthuizen onvoldoende is.

  • De traditionele colocatie

Stel je voor dat je 40 jaar later opnieuw samenwoont met de vrienden uit je studentenjaren!

Dat was het idee van een Franse vrouw die haar te groot geworden familiehuis veranderde in een colocatie voor ouderen. Ze woont nu samen met 4 andere senioren tussen 57 en 87 jaar oud. Iedereen heeft zijn eigen kamer en er zijn gedeelde maaltijden. Deze manier van samenleven biedt een goed evenwicht tussen het behouden van eigen ruimte en tegelijkertijd het genieten van de veiligheid van het leven in een gemeenschap. Hier is er geen gespecialiseerde structuur, alleen een colocatie zoals we die als student kenden, met het verschil dat de huurprijs de aanwezigheid van twee huishoudelijke hulpen, 7 dagen op 7, bevat. Deze trend is viraal gegaan op het internet en heeft veel mensen op het idee gebracht. We zien de laatste maanden dan ook een aanzienlijke toename van het aantal traditionele colocaties.

  • De intergenerationele colocatie

In België zet men in op colocatie die verschillende generaties samenbrengt! Dit is de uitdaging die de vereniging 1Toit2Ages, opgericht in 2009, die ouderen in contact brengt met studenten, aangaat. De organisatie maakt een zeer nauwkeurige selectie en brengt aanvullende profielen samen: een student logopedie, met een voormalig leraar Frans, een jongeman met een passie voor muziek met een oudere met instrumenten. Deze oplossing bevalt iedereen. De senioren en hun familie zijn gerustgesteld door de aanwezigheid van een jongere, de student kan profiteren van een verblijf tegen een gereduceerde prijs, terwijl hij zichzelf een evenwicht biedt tussen thuis en alleen wonen! En ook de staat is blij met dit project, dat kostbare plaatsen in rusthuizen vrijmaakt. Frankrijk wordt steeds meer geïnspireerd door dit prachtige idee en het concept wordt dan ook in veel steden in Frankrijk ontwikkeld.