De verbonden gezondheid

Websites, apps, verbonden voorwerpen,... De verbonden gezondheid wordt steeds toegankelijker en zorgt voor een omwenteling in het dagelijks leven van veel Fransen. Ook senioren worden niet overgeslagen, want er zijn veel digitale hulpmiddelen ontwikkeld om hen beter te ondersteunen en te zorgen voor een beter toezicht op hun gezondheid. Een kleine blik op deze nieuwigheden die het leven van onze senioren veranderen:

02.08.19 Mélanie Bérard

Het officiële informatieportaal voor senioren

Dit portaal is gecreëerd en beheerd door de Franse regering en opgezet door het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Vrouwenrechten. De website bevat een schat aan informatie voor senioren en hun families: vereenvoudiging van formaliteiten, bestaande oplossingen, beschikbare hulp. Alle antwoorden op de meest voorkomende behoeften zijn er gecentraliseerd om een situatie van verlies van autonomie aan te pakken:

  • Aangepaste inrichting van het huis
  • Gids van medische voorzieningen en diensten voor ouderen
  • Rechtstreekse toegang tot de informatie- en preventiewebsite en de pensioenfondsen
  • Doorverbindingen met lokale gesprekspartners
  • Oplossingen als gezinsopvang of groepshuisvesting

De website is een must is geworden voor senioren en hun familie.

Medisafe, de herinneringsapp voor medicijnen

De slechte opvolging van behandelingen met medicijnen is een van de grootste problemen waar senioren vandaag de dag mee te maken hebben. Om deze frequente vergeetachtigheden tegen te gaan, stelt MEDISAFE voor om op elk moment van inname een herinnering te sturen. De app is makkelijk in gebruik: het volstaat om de dosering van elke medicatie in te voeren en de dagelijkse herinneringen in te stellen.

Abox Note, het digitale gezondheidsdossier gedeeld met uw apotheker

Deze mobiele applicatie, ontworpen door het Arrow Generic laboratorium, maakt het mogelijk om fysiologische en biologische informatie (gewicht, bloeddruk, diabetes, slaap, cholesterol) op te volgen en in real time uit te wisselen met uw apotheker. Een kleurensysteem maakt het gemakkelijk om te weten of een zorgverlener moet worden gewaarschuwd.

Verbonden glas Auxivia

Het gevoel van dorst neemt af bij ouderen. Sommige medicijnen of periodes van grote hitte kunnen zorgen voor dehydratatie. Het is dus belangrijk dat ouderen leren om te drinken, zelfs al ze geen dorst hebben.

Het merk Auxivia heeft daarom verbonden glazen ontwikkeld die oplichten wanneer men moet drinken. Ze zijn uitgerust met sensoren en zo in staat om de hoeveelheid water die de persoon drinkt te evalueren en hem dus te alarmeren als de hoeveelheid niet voldoende is.

E-vone, de verbonden schoen

Dit is de eerste verbonden schoen voor senioren met verlies van autonomie, die een valdetectiesysteem heeft. Wanneer het systeem een abnormale beweging registreert, gevolgd door een verticaal evenwichtsverlies, wordt een alarm geactiveerd en zendt de schoen trillingen uit om de drager te laten reageren. Als de drager niet reageert, wordt de vooraf gedefinieerde familie gewaarschuwd.

De technologische vooruitgang staat dus ten dienste van onze senioren. De verbonden gezondheid lijkt nu een echte vooruitgang in hun dagelijks leven te zijn, die hun medische opvolging vergemakkelijkt en hun dierbaren geruststelt. Dit moedigt merken dan weer aan om nieuwe verbonden voorwerpen te ontwikkelen.