Zuid-Korea innoveert voor zijn senioren

Het isolement van ouderen is een problematiek die onze grenzen overstijgt. Om de nieuwe innovatie op het gebied van ondersteuning van senioren te kennen, moet je naar Seoul vliegen.

30.09.19 Mélanie Bérard

Daar heeft meer dan 20% van de ouderen geen sociaal contact of sociale activiteit. Het zelfmoordcijfer is er drie keer zo hoog bij senioren boven de 80 jaar dan bij 15-65 jaar.

De Zuid-Koreaanse telecomoperator SK Telecom heeft besloten deze senioren te helpen om uit hun isolement te geraken. Hun oplossing? Een verbonden luidspreker, gratis verstuurd naar 1.150 geïsoleerde senioren.

Naast het weer en het laatste nieuws worden deze luidsprekers een echte metgezel in het leven van Zuid-Koreaanse ouderen. Ze bieden geheugensteuntjes voor het nemen van medicijnen en een luisterend oor. Na verloop van tijd wordt NUGU een echte metgezel in het leven van de senioren die het gebruiken, omdat ze zeer persoonlijke gesprekken kunnen voeren met de spreker. Naast het vermogen om ouderen moreel te ondersteunen in hun dagelijks leven, stuurt het NUGU, dat de gesprekken van senioren met hun luidspreker analyseert, een maatschappelijk werker naar het huis van de gebruikers als hij te vaak herhaalt dat hij verdrietig is, of als hij langer dan 48 uur niet met het toestel spreekt. Een manier om de eenzaamheid en de risico's die eraan verbonden zijn tegen te gaan, voor senioren in extreme isolatie.

De Koreaanse pers lijkt deze verbonden gadgets te zien als een reactie op het gebrek aan maatschappelijk werkers die zich inzetten voor ouderen en de toename van het aantal sterfgevallen van geïsoleerde ouderen?.

Zuid-Korea is niet het enige land dat gelooft in robotisering ter ondersteuning van ouderen: in Japan ontwikkelen verschillende bedrijven ook verschillende gerobotiseerde metgezellen voor een steeds meer geïsoleerde oudere bevolking.

Zullen onze Europese senioren hun gerobotiseerde maatschappelijk werkers op dezelfde manier welkom heten?