Een platform voor jobaanbiedingen voor 50-plussers: het voordeel van de ervaring

We zijn allemaal reeds bekend met jobsites speciaal voor jonge mensen of recent afgestudeerden. Vanaf nu hebben ook de silvers een speciale site voor hun zoekacties in Frankrijk: emploisenior.net. De app is beschikbaar op Google Play en biedt exclusief aan vijftigplussers, gepensioneerd of niet, vacatures of missies aan om hun inkomen aan te vullen.

12.11.18 Sophie Benoit

Deze aanbiedingen dienen een eenvoudig en nochtans weinig wijdverspreid doel: voor professionals – gevoelig voor toegevoegde waarde en ervaring – het rekruteren van iemand die zijn knowhow zal overdragen. Maar aanbiedingen kunnen ook afkomstig zijn van individuen die hulp zoeken en voor wie senior synoniem staat met vertrouwen en kwaliteit. Men vindt er ook informatie over forums en beurzen gewijd aan het zoeken naar werk en opleidingen.

Volgens een INSEE-studie in Frankrijk, uitgevoerd tussen 2007 en 2017, zou 80,2% van de 50-54-jarigen worden opgenomen in het professionele milieu, een cijfer dat daalde met 8 punten voor 55-59-jarigen en daalde tot 29,2% voor 60-64-jarigen. Met een variabele pensioenleeftijd afhankelijk van de socio-professionele categorieën, vinden sommige van deze cijfers een natuurlijke verklaring. Ze leggen echter niet alles uit.

Volgens de 10e barometer van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Verdediger van Rechten over de perceptie van discriminatie op het werk, is leeftijd, samen met geslacht, het eerste criterium van discriminatie bij het aanwerven, ervaren door werknemers. Vandaag leven in Frankrijk 1,4 miljoen senioren (53 tot 69 jaar) zonder salaris of pensioen: ongeveer 500.000 cumuleren vandaag hun pensioen en arbeid in loondienst.

Er is echter ook goed nieuws. Volgens dezelfde studie is de werkgelegenheid van 50-64-jarigen tussen 2007 en 2017 met 8,2% toegenomen. Tegenwoordig zijn ouderen goed voor bijna een derde van de mensen in dienst in vergelijking met minder dan een kwart tien jaar geleden.

Een cijfer dat we hopen te zien evolueren met de komst van dit soort platformen die het mogelijk maken om tientallen jaren ervaring onder de aandacht te brengen, die geldig blijven ondanks technologische en technische ontwikkelingen. Het gaat eerder om ervaring dan om technische kennis, een troef die alleen door tijd en langdurige oefening kan worden bereikt.

Of het nu om financiële redenen is, om zich in te zetten in een activiteit en om door te geven of zelfs om weg te raken uit verveling of eenzaamheid,…. Dit platform richt zich op expertprofielen die niet meer vragen dan hun vaardigheden in dienst te stellen van bedrijven, die ze op hun beurt zullen herkennen op hun ware waarde.